Zinat Pirzadeh

Zinat Pirzadeh

Följ med Zinat Pirzadeh på en svindlande magisk berg- och dalbana där skratt och allvar, högt och lågt avlöser varandra.

Tacka vet jag Sverige – Den psykiska och fysiska resan

 

I den här föreläsningen talar Zinat om mötet med det nya landet som vuxen. Arbetslivet, det sociala livet, språket, om det kulturella bagaget, möte med myndigheter med mera, är ämnen hon tar upp i en underhållande och mycket tankvärd föreläsning.

 

Hedersrelaterat förtryck, hedersrelaterat våld och hedersmord
Ett föredrag av komikern och författaren Zinat Pirzadeh där högt och lågt avlöser varandra och där djupet och allvaret ständigt är närvarande.

Zinats föreläsning baserar sig först och främst på hennes egna erfarenheter, samt den tysta kunskap hon besitter utifrån sin uppväxt före- och efter revolutionen i Iran. Hennes Fil. kand i Studie- och yrkesvägledning berör indirekt dessa frågor då kvinnans rörlighet i samhället begränsas starkt av hederskulturernas regelverk. Också i hennes roman “Fjäril i Koppel”, tar hon upp sin syn på hedersrelaterad våld i alla dess former.

Hennes föredrag förklarar en del av mekanismerna bakom hederstänkandet och dess konsekvenser i kvinnors och mäns liv ännu idag.

Hon belyser den hos männen upplevda vikten av att oupphörligen bevaka kvinnans “heder”, och hur detta i många fall dominerar samtliga inblandades liv.

Zinat Pirzadeh konstaterar att det är svårt att på så kort tid ge en heltäckande bild av den komplexa verklighet som råder i de sammanhang där hedersmord är accepterat. Hon menar trots detta att hennes föredrag på många sätt ökar lyssnarens förståelse för detta brutala fenomen: – Hedersrelaterat våld.

Andra ämnen som Zinat gärna föreläser om är bl a:

  • Den mångkulturella vägledningen
  • Språkresan
  • Kvinna i Islam, kvinnan i världen
  • Vänskap
  • Kärlek

”Herregud, vilken begåvning, vacker och framförallt ROLIG. Keep your eyes open! Denna komiker, poet, krönikör och författare kommer att synas massor framöver!”. Linda Skugge, Expressen.

bokning & mer info

Fyll i formuläret för bokning eller för att ta del av mer information.

    Jag ger mitt samtycke till att mina personuppgifter lagras och används för att kontakta mig.