Marcus Samuelsson

Marcus Samuelsson Stora inspirationsdagen

Stjärnkock, författare och entrepenör

Marcus Samuelsson är en internationellt erkänd kock och opinionsbildare inom kostfrågor som har överraskat världen med sin utomordentliga förmåga att mixa kulinariska influenser från olika kulturer.

Marcus Samuelsson är en av våra mest kända kockar, också internationellt. Han driver två populära krogar i New York, Aquavit är väl den mest kända. Där serverar han det bästa ur det svenska och nordiska köket, men han har också ett brinnande intresse för etnisk mat. Framförallt det afrikanska köket som han skrivit om i sin bok ”The soul of a new cuisine”. Under sin tid som verkställande chef erhöll han upprepade fyrstjärniga betyg i Forbes och två imponerande trestjärniga omdömen från New York Times. Han är därmed den yngste kock som någonsin mottagit en sådan utmärkelse.

Trots att han är relativt ung har han hunnit med mer än betydligt äldre kollegor. 2005 blev han professor vid Restauranghögskolan i Umeå och han är FN-organet Unicefs matambassadör, vilket bland annat innebär att han håller matkurser i sitt ursprungsland Etiopien.

Marcus Samuelsson har uppträtt i ett flertal mediesammanhang. Att notera är att han slog 21 andra kockar i den andra säsongen av tv tävlingen Top Chef Masters på Bravo och därmed vann till UNICEF:s Tap Project.

Han har även haft äran att få vara Obamas kock i samband med en statsmiddag för 400 gäster. Tillsammans med Michelle Obama, som är mycket engagerad i hälsosam mat, har Marcus också tagit fram och serverat en nyttigare skollunch till amerikanska barn.

Idag är Marcus fortfarande baserad i New York med främsta focus på sin kändistäta krog Red Rooster i Harlem på Manhattan. Han syns ofta internationellt, framförallt på twitter, men även på släktbesök i Etiopien. I Sverige gästar han sina restauranger Norda Bar & Grill på Clarion Hotel Post, American Table på Clarion Hotel Sign samt Eatery Social Taqueria på Clarion Hotel Malmö Live.

 

  • Superentreprenören
    • Most recently, Samuelsson partnered with Krilitz and Company, with the support of Mayor De Blasio, former President Bill Clinton, and Tren’ness Woods-Black to co-Produce Harlem EatUp!, a food andculture festival in Harlem in May 2015, which returns for a second year in May 2016.

      Marcus partnered with the Hamilton Princess and Beach Club to open Marcus’, the signature restaurant at the Bermuda hotel. He is also the chef behind Norda Grill in Gothenburg Sweden, American Table and the Kitchen and Table concept; all partnered with Clarion Hotels.

      Marcus has also announced the opening of a restaurant at National Harbor in Washington, DC in partnership with MGM Resorts to open in the second half of 2016.

  • Red Rooster
    • His iconic restaurant Red Rooster Harlem celebrates the roots of American cuisine in one of New York City’s liveliest and culturally rich neighborhoods. It has earned two-stars from the New York Times and countless accolades for its food, style and connection to the community. Named the Best Neighborhood

       

      Joint by Time Out New York, Red Rooster continues to amaze Harlem with the opening of its downstairs supper club Ginny’s. In Spring 2015 Marcus opened Streetbird Rotisserie, a chicken based walk-in restaurant with dining in and taking out. In 2015,

  • Opinionsbildare
    • I Stockholm avslutades nyligen den stora EAT-konferensen, där både politiker, forskare och celebriteter samlas för att lyfta möjligheterna hur vi kan rädda vårt klimat med hjälp av vad och hur vi äter. En av de som brinner för den här frågan är en av våra största kockar, Marcus Samuelsson! Se klippet till höger.

       

bokning & mer info

Fyll i formuläret för bokning eller för att ta del av mer information.

Jag ger mitt samtycke till att mina personuppgifter lagras och används för att kontakta mig.