Jana Söderberg

Jana Soderberg

Hur får man tankarna och hjärnan på sin sida? Hur vårdar man sin hjärna på bästa långsiktiga sätt?

Med en bakgrund som civilekonom, psykoterapeut, coach och idrottare i Tyskland, USA och Sverige, har gett Jana Söderberg unik kunskap om människans förmåga till självmotivation och självledarskap. Jana delar med sig av denna kunskap som föreläsare, författare och coach inom personlig utveckling och mental träning. Hennes fokusområden är neuroledarskap och neurokommunikation samt personlig hållbarhet, ämnen som är mer aktuella än någonsin.

Alla föreläsningar och kurser kan hållas på svenska, engelska och tyska.

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER

 • NYHET! Personlig hållbarhet
  • Vi har aldrig haft det så bra som idag, men livet i välfärden har sitt pris, både hälsa och hållbar lycka är därför en fråga om medvetenhet och självledarskap.

   Det talas ofta om hållbarhet inom organisation, på företag eller FN:s globala hållbarhetsmål för den delen. Vi glömmer lätt bort att ett större hållbart ansvarstagande förutsätter hållbarhet även på individnivå. Mental hälsa är en viktig beståndsdel. Mental hälsa kan jämföras med den fysiska konditionen. Idag behöver vi medvetet lägga till fysisk träning eftersom vardagslivet för många inte bjuder på tillräckligt fysisk motion. Vi behöver se på vår mentala hälsa på samma sätt för att vara hållbara individer.

   Men hur gör man då för att skapa sin personliga hållbarhet? Jana Söderberg förklarar med konkret kunskap och råd samt exempel från forskningen om självledarskap på hjärnans villkor. Du får kunskap om hur du långsiktigt vårdar din mentala hälsa, energi och prestationsnivå i en tid och värld som kännetecknas av snabb takt och komplexitet.

   Temat kan bokas som föreläsning eller kurs.

 • Neuroledarskap
  • Konsten att leda dig själv och andra på hjärnans villkor

   För elitidrottare är mental träning och motivationsträning en självklar del av
   träningsprogrammet. Förmågan att mentalt kunna hantera en kritisk tävlingssituation, en skadeperiod eller andra motgångar är nödvändiga för en lång idrottskarriär.

   Mycket av den mentala träning som elitidrottare får är mycket relevant för ledare inom organisationer och näringsliv. Som ledare krävs mentala styrka och stabilitet, förmåga att se och fånga möjligheter i föränderliga tider samt förmåga att bygga engagemang och fokus under hög press.

   Idag är enbart ca 16 procent av Sveriges anställda motiverade i sitt arbete enligt en undersökning från Sifo. Ledare som utvecklar sin förmåga att öka och vårda motivationen och engagemanget i sina organisationer är en överlevnadsfråga.

   Med hjälp av neuroledarskap, kunskapen om hjärnans grundmekanismer och hur dessa med konkreta verktyg kan påverkas, har du som har en ledarroll enorma möjligheter att öka motivation, arbetsglädje och personligt ansvarstagande i din organisation.

   Du får konkreta verktyg för att skapa ett klimat i din organisation där människor känner sig motiverade att utveckla sin fulla potential.

   Temat kan bokas som föreläsning eller kurs.

 • Den inre matchen
  • Konsten att motivera sig själv och vinna över negativa tankemönster

   Din bästa vän köper sommarstuga, din kollega har precis bestämt sig för att starta eget och grannen springer Lidingöloppet. Du är glad för dem alla men samtidigt frågar du kanske dig själv: Och vad vill jag? Varför gör jag det inte?

   Skälen till varför motivationen och handlingskraften sviker en kan vara olika. Kanske tar vardagsrutiner och fredagsmys fokus. Eller så blir man passageraren på en livsresa dör någon annan alltid är chaufför. Eller något annat. Men det är alltid rätt tid för att ta över rodret igen och påverka ditt liv i den riktning du vill. Det som krävs är att du tränar din mentala styrka så att du kan leda dig själv på ett bra sätt.

   Under denna föreläsning förklarar Jana hur vår inre motivation (Motivation 3.0) fungerar. Den är en enkel additionsuppgift: det måste finnas en diskrepans mellan din drömföreställning och hur livet faktiskt är och du måste ha tilltro till din förmåga att klara av utmaningar, förändringar etc. Många goda tankar leder aldrig till motivation och drivkraft då vi saknar ett ”friskt missnöje” – det går ju ganska bra som det är. Att leda människor till inre motivation i välfärden är en tuff utmaning då många befinner sig på ”ganska bra”-linjen.

   Jana delar med sig av kunskap och konkreta råd om bland annat:

   • Hur våra tankemönster påverkar vårt beteende och vikten att styra över våra tankar
   • Hur du hitta passionen i dig och förstår dina emotionella drivkrafter
   • Från offer till chef – hur du programmerar din mentala mjukvara
   • Hur du behåller fokus på konkreta målbilder
   • Hur du boostar din självkänsla och frigör dig från andras hämmande åsikter

   Detta tema kan bokas som föreläsning eller kurs.

 • Kommunicera på hjärnans villkor
  • Hur svårt kan det vara att nå fram till varandra? – konsten att kommunicera på hjärnans villkor

   Minns du läraren som förmedlade kunskap på ett så spännande sätt att du fortfarande minns fakta och detaljer? Kanske har du en kollega som presenterar sina idéer på ett så självsäkert och entusiastiskt sätt att hen alltid lätt får med sig andra. Bägge har vad som kallas för kommunikationsförmåga. Ibland uppfattas det felaktigt som en talang, men kommunikationsförmåga är en skicklighet som byggs upp med attityd, kunskap och träning och den kan göra stor skillnad både i yrkeslivet och privatlivet.

   Med god kommunikationsförmåga samtalar du istället för att övertala. Du lyssnar öppet med nyfikenhet och låter inte rädslor eller negativa värderingar låsa ditt tankesätt. Du fokuserar på vad du vill uppnå och förmedlar ditt budskap därefter. Allt detta förbättrar resultatet oavsett om du ska presentera en idé för fem eller 500 personer, om du som chef ska hjälpa en organisation genom en tuff period, eller om du i en privat relation behöver leda en svår situation framåt.

   Du lär dig att bygga upp din kommunikationsförmåga och tala på mottagarspråk vilket gör att du bättre når fram till andra. Du lär dig även att på ett strategiskt sätt presentera dina idéer samt öka mötesdisciplin och effektivitet med hjälp av tydliga syften. Du får även lära dig att hantera svåra kommunikationssituationer och bygga broar som öppnar upp för lösningar. Med hjälp av konkreta verktyg och råd kommer du snart att kunna se stor skillnad även med små förändringar.

   Detta tema kan bokas som föreläsning eller kurs.

 • Våga vara
  • Kom och ta del av hur du på bästa sätt kan uppmuntra, bekräfta och stödja ditt barn till att våga vara den han eller hon är. Det är en bra investering för både dig, ditt barn eller i din pedagogiska yrkesroll.

   Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp!

   Föreläsningen illustrerar bl.a. vilka behov och beteendemönster vuxna och barn har, hur du kan bemöta barns känslor, sätta gränser och bekräfta dem för det de gör och den de är.

   Föreläsningen tar även upp hur skolan och förskolan kan kombinera kunskapsförmedling och personlig utveckling

bokning & mer info

Fyll i formuläret för bokning eller för att ta del av mer information.

Jag ger mitt samtycke till att mina personuppgifter lagras och används för att kontakta mig.