David Eberhard

David Eberhard

Psykiater, författare och mycket uppskattad föreläsare

Överläkaren i psykiatri David Eberhard föreläser humoristiskt, tankeväckande och ibland en smula provocerande om allt från ledarskap, valfrihetsstress och kränkta trygghetsnarkomaner till att våga uppfostra dina barn. Han har under flera år varit en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare.

David har varit överläkare och chef för psykakuten vid Sankt Görans Sjukhus, idag är han chefläkare för Prima vuxenpsykiatri. Inom dessa arbeten har han träffat ett mycket stort antal patienter och har därför en gedigen erfarenhet av olika psykiatriska tillstånd. David pratar gärna om någon av en eller flera av sina böcker som utgångspunkt men är också anpassningsbar efter önskemål som ligger utanför detta.

Att gå på ett föredrag med David Eberhard är en omtumlande upplevelse. Han kullkastar många av de föreställningar vanliga människor går och bär på. Han vågar säga det som andra tänker. Han bygger sitt föredrag med mängder av raljanta, tänkvärda och emellanåt något provocerande exempel. Det gör honom till en perfekt föreläsare för alla ni som har barn eller arbetar med barn. Men inte bara de grupperna har nytta och behållning av hans föredrag. Behöver ni ställa krav i ert arbetsliv? Gör medarbetare inte som ni tycker? Tror era medmänniskor att de bara har rättigheter? Blir ni störda av allt slöseri med tid på arbetsplatser eller för den delen av allt överarbete eller en lågt prioriterad arbetsmoral? Stör det er att människor inte tar ansvar för vad de gör och att myndigheter gör det i ännu mindre grad? Då kommer David Eberhard att förlösa er. Han har arbetat som chef inom psykiatrin i över tio år och i det arbetet vänt stora budgetunderskott och bristfällig kvalitet till vinst samtidigt som han förbättrat medarbetarindex och minskat köer till vården. Med utgångspunkt i gruppsykologiska processer och psykiatrisk vetenskap har han en helt unik position som föreläsare också om ledarskap och medarbetarskap.

Med sin drastiska humor och glimten i ögat kommer David Eberhard att vända upp och ner på det mesta ni ser runt omkring er. Och på något märkligt sätt tycks allting plötsligt falla på rätt plats. Han har själv åtta barn och har arbetat med psykisk sjukdom och ohälsa i olika sammanhang sedan 1986.

David har även gästat SVTs talkshow Skavlan samt fått ett enormt internationellt genomslag för boken ”Hur barnen tog makten” och har kommit att bli en auktoritet inom barnuppfostran.

Böcker

 • I trygghetsnarkomanernas land
  • Han lanserade begreppet trygghetsnarkomani och anklagade svenska staten för att lida av paniksyndrom i sin bok ”I trygghetsnarkomanernas land” . Han beskriver hur svenskar har ett stort behov av att känna trygghet och kontroll över sin tillvaro och gärna förlitar sig på staten för att få det hellre än se till det personliga ansvaret. Här dryftar även David frågan om generationsattityder och varför människor i dagens samhälle klagar fast de har det betydligt bättre än tidigare generationer.

 • Ingen tar skit i de lättkränktas land
  • Uppföljaren ” Ingen tar skit i de lättkränktas land” handlar om just det som boken heter. Folk blir kränkta till höger och vänster av lilla minsta trots att vi lever i ett av världens mest rättvisa samhälle. Att kritisera någon, eller ens ge feedback, kan jämställas med att ge sig ut på ett minfält.

   Hur kommer det sig att dagens människor blir kränkta av nästan allt? I var och varannan dagstidning hittar vi artiklar om människor som upplever sig förfördelade av småsaker. Den moderna människan tycks inte tåla oförrätter och upplever minsta ifrågasättande av den egna personen som kränkande.

 • Hur barnen tog makten
  • Den senaste av hans böcker ”Hur barnen tog makten” är en debatterande och underhållande bok om curlingpappor, tigermammor och om hur barnen blev kungar i vårt Bolibompaland.
   Samtidigt som vi inte får säga emot barnen eller tillrättavisa dem så varnar vi dem för allt. Den överbeskyddande föräldern har kommit att bli idealet samtidigt har vi hamnat i en situation där ordet uppfostran nästan blivit ett skällsord.

    

bokning & mer info

Fyll i formuläret för bokning eller för att ta del av mer information.

Jag ger mitt samtycke till att mina personuppgifter lagras och används för att kontakta mig.


Göteborg 21 nov

Inspirationsdagarna