Bodil Jönsson

Leva livet hela livet

Tankar om tid

Bodil Jönsson blev känd för den breda allmänheten som sommarpratare i radion och som fysiker i TV-programmet Fråga Lund. Hennes definitiva genombrott som folkbildare och tänkare kom med hennes bok Tio tankar om tid (1999). Den blev en enorm succé med 650.000 sålda exemplar och översatt till ett tjugotal språk. Då hade Bodil Jönsson redan en lång och framgångsrik forskarkarriär bakom sig. Sedan 2009 är Bodil Jönsson pensionerad (professor emerita), men kanske mer verksam än någonsin, bland annat som flitig författare och föreläsare.

Vi jagar tid, säger vi i vår kultur. Det vi egentligen menar är att vi låter klocktiden jaga oss, och att vi stenhårt inriktar oss på att försöka spara tid, till exempel genom allehanda tekniska finesser. Men det som du längtar efter har ingenting med klockan att göra. Det är din personliga, din upplevda tid som du vill ha lång. Det är den som du vill få gott om. Bodil Jönsson resonerar finurligt och genomklokt om ett ämne som angår oss alla. Hon ger oss många praktiska råd och tips om hur vi enkelt kan förändra våra liv.

Ämnen som Bodil gärna föreläser kring;

-Tid för det meningsfulla
-Leva hela Livet!
-Vunnit och försvunnit
-Vad gör tidsandan med oss och var gör vi med den.
-Tio tankar om tid
-När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid
-Gott om  tid

 

Årets hedersporträtt – Bodil Jönsson

Lördag den 9 juni avtäcktes 2018 års hedersporträtt på Gripsholms slott / Nationalmuseum. Modellen på årets hedersporträtt är professorn och författaren Bodil Jönsson. Porträttet är utfört av konstnären Johan Patricny. Han har på ett mångbottnat sätt skildrat modellen som pedagog.

Ett urval av Bodils böcker

  • Tio tankar om tid (1999)
    • Boken har hittills sålt i cirka 650 000 exemplar i Sverige och publicerats i mer än 20 länder.

  • När horistonten flyttar sig - att bli gammal i en ny tid (2011)
  • Gott om tid? (2019)

bokning & mer info

Fyll i formuläret för bokning eller för att ta del av mer information.

    Jag ger mitt samtycke till att mina personuppgifter lagras och används för att kontakta mig.